16 mrt 2024

Liturgisch bloemschikken in de Veertigdagentijd

Woensdag 13 maart heeft een groep van 30 personen mee gedaan met liturgisch bloemschikken in de Veertigdagentijd. Mw. Nelleke de Mooij van Bloomdezign had weer een prachtig ontwerp gemaakt:  een nu nog gesloten graf met daarachter drie kruizen. De drie witgroene Ornithogalum ’s  voor de twee kruizen staan voor zuiverheid, gids en genade, genade in overvloed.

Maar ook voor de drie Maria’s bij het kruis en voor de drie discipelen die met Jezus meegingen in de tuin van Gethsemané.
Het graf is bedekt met mos om het verlangen naar vrede en recht tot uitdrukking te brengen. De ‘steen‘ voor het graf mag op Paasmorgen worden weggehaald, uit het graf komt dan een witte narcis bloeien, wit, teken van nieuw leven. Het lege kruis duidt op de misdadiger die Jezus bespotte aan het kruis en niet met Jezus naar het paradijs ging (Lukas 23:39).

De  paarse Calla over het graf symboliseert de drinkbeker die leeggedronken moest worden. De gebogen houding van de Calla duidt  op  het buigen van Jezus voor de wil van de Vader: Uw wil geschiede. Die ene Calla wijst op het feit dat Jezus de weg alleen is gegaan.
Het was mooi om met elkaar zo op weg te gaan naar Pasen. Deze activiteit werd georganiseerd door de Commissie Vorming en Toerusting van de gezamenlijke kerken in Sassenheim en Warmond.
 
terug