PG50+ Rondleiding Bijbelse Tuin – 15 april 2023

Op zaterdag 15 april hebben we met de Pastoraatsgroep 50+ een bezoek gebracht aan de Bijbelse Tuin bij de Joannes de Doperkerk aan de Kruisweg in Hoofddorp. De tuin, een oase van rust in de drukte, is bekend geworden door de vele beelden van de Nederlandse kunstenaar Karel Gomes.

Onder leiding van de enthousiaste gids Bram startte de rondleiding voor de 11 deelnemers in de kapel met prachtige glas in loodramen. Hier kregen we uitleg over het ontstaan van de tuin, beelden en een stukje historie van de kerk. Na deze start werd de wandeling voortgezet in de tuin die achter de kerk ligt. Onze gids verhaalde met grote kennis van zaken over de diverse bronzen beelden in de tuin: beelden van bijbelse taferelen, beelden van taferelen uit de apocriefe boeken en bijbelse legenden. En een serie van 15 dodendans beelden, geïnspireerd op vergelijkbare series die ontstonden tegen het eind van de middeleeuwen. Maar ook de flora van bloemen, planten en bomen die er staan kwamen bij Bram uitgebreid aan bod, omdat die zo gekozen zijn dat ze een link hebben met het bijbelse tafereel of in de bijbel genoemd worden. Zoals een olijfboom, Libanon ceder, vijgenboom, judaspenning en jakobsladder. En we liepen langs een drietal bijzondere zonnewijzers.

Beelden van de vrouw van Lot, Hagar, Job en het offer van Izaäk door Abraham waren niet de vrolijkste uitbeeldingen. Een ander indrukwekkend voorbeeld was de uitbeelding van de kruiswegstaties van Jezus in 14 verbeeldingen, waarbij Jezus driemaal het kruis te zwaar vond om te dragen en geholpen moest worden. Gelukkig waren er ook beelden zoals van Ruth en de verrijzenis van Jezus. Via de begraafplaats waar ook nog een aantal beelden stonden keerden we terug naar het voormalige kostershuis, waar we met een kopje koffie of thee de rondleiding afsloten.

Al met al was het een geslaagde en inspirerende middag.

Namens de pastoraatsgroep 50+

Ben Kooy

terug